Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

Nieuw Rotterdams college is tikkende tijdbom

Vanavond stemden de Rotterdamse fracties van PvdA, CDA, VVD en D66 in met het bereikte coalitieakkoord. De politieke afspraken worden morgen pas gepresenteerd, wel is nu al het compromis over de wethoudersverdeling bekend geworden. Die kwestie heeft bij de onderhandelingen ook de meeste voeten in de aarde gehad.

D66 en VVD waren bang voor de dominantie van de PvdA in het college en eisten daarom ieder twee wethouders. PvdA en CDA vonden dat met het oog op de bezuinigingsopgave niet verstandig en hielden vast aan een verdeling 3-1-1-1. Als compromis krijgen D66 en VVD nu allebei twee parttime wethouders, zodat er toch maar 7 wethouders op de begroting komen te staan. Een draak van een compromis natuurlijk. In een wereldstad als Rotterdam zijn parttime-wethouders enorm onpraktisch, al is het alleen maar omdat ze naast de talloze vergaderingen nauwelijks tijd over houden voor andere dingen. “Dat gaat deze week helaas niet meer lukken, de wethouder heeft vandaag zijn ADV-dag.” 

Problematischer nog is het gebrek aan vertrouwen waaruit dit compromis is voortgekomen. Door dat wantrouwen niet vooraf op te lossen, is het nieuwe college eigenlijk een tikkende tijdbom. Een college zonder onderling vertrouwen is een muur zonder cement. Als er een goede vertrouwensbasis is kan je de grootste meningsverschillen overbruggen, maar met wantrouwen kunnen de kleinste geschilpunten een struikelblok worden. Ik heb daar ervaring mee in het vorige stadsbestuur. Het opstappen van de VVD was daar een treffend voorbeeld van. Als er op dat moment voldoende vertrouwen over en weer was geweest, dan hadden we er met een goed gesprek uit kunnen komen. Doordat het vertrouwen ontbrak kon het op een vreselijke manier mis gaan. Een zelfde lot lijkt nu het nieuwe college beschoren. Het is een kwestie van tijd voordat de bom barst.

Advertenties

1 reactie»

  Leen Vreugdenhil wrote @

Je hebt gelijk voor wat betreft het parttime bestuurder zijn. Een betrokken en bewogen bestuurder steekt er dan toch meer tijd in als waarvoor hij/zij is aangesteld. Wethouder van Rotterdam ben je niet voor 40 uur per week, maar kost je al gauw iedere week 70 tot 80 uur. In de praktijk komt het er op neer dat een parttime-wethouder fulltime bezig is, terwijl hij slechts parttime betaald wordt. Je zult immers je stukken moeten lezen, college-, raads- en commissievergaderingen moeten bijwonen, overleggen moeten voeren, etc. en ook nog eens het bestuurlijke gezicht moeten zijn van de portefeuille die je is toebedeeld. Je zult dit ook moeten doen om te voorkomen dat je een marionet van het ambtelijk apparaat wordt. De toekomst zal het leren of de VVD en D´66 goede kandidaten levert om deze wethoudersfuncties te vervullen.

Voor het overige is het wel begrijpelijk dat men een dominantie van de PvdA wil voorkomen. Dat zou immers ook een bron van frustratie kunnen worden en ook daarmee zou er de kiem voor een toekomstig conflict zijn gelegd. In de collegevergaderingen zal de PvdA nu niet zo snel zijn wil kunnen opleggen aan de andere partijen. De debatten in het college zullen nu meer op basis van argumenten moeten worden gevoerd, dan op basis van machtsverhoudingen. GroenLinks moet het toch weten wat het is om de rol van bijwagen te vervullen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: