Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

Rotterdam is geen Meppel aan de Maas

Hieronder de tekst van mijn speech over het coalitieakkoord van PvdA, VVD, D66 en CDA, uitgesproken op de raadsvergadering van 27 mei 2010.

Rotterdam is een wereldstad, en zal dat altijd blijven. Toch twijfelde ik daar even aan bij het lezen van het coalitieakkoord van PvdA, VVD, D66 en CDA. Dat heeft toch meer weg van een provinciaals beleidsprogramma dan van een werkdocument voor een wereldstad. Weinig ambities. Weinig visie. Weinig toekomst. Beetje stilstand, beetje achteruitgang. Beetje flets en bekrompen, beetje betuttelend af en toe. Beetje Meppel aan de Maas.

Dat is jammer, want Rotterdam was zo goed op weg. Na de vier reactionaire jaren met Leefbaar Rotterdam aan het bewind, liet het vorige college de wereldstad Rotterdam weer bruisen. Met het Jongerenjaar, met het Urban Culture Podium, met de eerste duurzame danceclub ter wereld en met de verhoging van het budget voor kunst en cultuur, waar vooral vernieuwende en jonge initiatieven van profiteren.

Het vorige college had oog voor de kwetsbaren in de wereldstad Rotterdam. Het hielp dak- en thuislozen aan een huis en een baan, hielp jongeren uit de schulden en leerde 22.000 inburgeraars de Nederlandse taal.

Onder het vorige college had de wereldstad Rotterdam een internationale voortrekkersrol. Met het Rotterdam Climate Initiative werd een begin gemaakt met een forse reductie van CO2. Meer windmolens, meer elektrische auto’s en een forse energiebesparing met het Warmtebedrijf, dat restwarmte uit afval gaat gebruiken om woningen mee te verwarmen.

En daar werd het vorige college door de kiezers voor beloond. Althans, vooral GroenLinks werd beloond, de partij die zich het hardst heeft ingezet voor het socialer, groener en leuker maken van Rotterdam.

We vinden het jammer dat GroenLinks geen plaats is gegund in het nieuwe stadsbestuur. Maar we betreuren het vooral dat het beleid om Rotterdam socialer, groener en leuker te maken door het nieuwe college niet wordt voortgezet.

Dat er in deze tijd bezuinigd moet worden, dat snappen we. Dat had GroenLinks in een stadsbestuur ook moeten doen. Maar de coalitiepartijen maken consequent de verkeerde keuzes. Keuzes voor provinciaal beleid, in plaats van voor een toekomstgerichte bruisende wereldstad.

Zo bezuinigt de coalitie fors op volksgezondheid, jeugdbeleid en welzijn, maar kiest er wél voor om de OZB te verlagen.
Zo geeft de coalitie wél miljoenen uit om de parkeervergunningen goedkoper te maken, maar zorgt ze voor een enorme verschraling van het culturele aanbod door daar bij het volgende cultuurplan 40 miljoen te bezuinigen.
Zo heeft de coalitie geen geld over voor een reddingplan voor Rotterdams grote poppodium, maar geeft ze wél miljoenen weg met het afschaffen van de precarioheffing op kleine reclames.

Zelfs waar de coalitiepartijen in woorden zeggen wél groene en sociale keuzes te maken, blijken de daden anders.

De coalitie zégt te willen investeren in talenten van mensen, maar werpt een torenhoge drempel op voor inburgeraars, door weer inschrijfgeld voor taalcursussen te gaan heffen.
De coalitie zégt het sociale beleid van het vorige college voort te willen zetten, maar trekt geen geld uit voor de broodnodige investeringen in het sociaal programma.
De coalitie zégt dat ze een duurzame economie wil, maar halveert het budget voor het klimaatbeleid en zet daarmee de doelstelling op de helling van 50% CO2-reductie in 2025.

Voor wereldburgers wordt Rotterdam een stukje minder leuk.

In de zomer geen Dance Parade meer.
100%-controles op de festivals, als die de stad niet al zijn ontvlucht.
Een aangekondigd fatsoensoffensief voor de stad, whatever that may be.
Zaterdagavond geen leuke concerten meer in WATT.
En zondagochtend mogen we van het nieuwe stadsbestuur ook al geen broodjes meer halen bij bakkerij Marakesh. Omdat we met zijn allen in de kerk moeten zitten, of zoiets.

Is er dan helemaal niks positiefs te melden over het coalitieakkoord? Jawel. Er is één lichtpuntje. We zijn blij met de belofte voor een open bestuurshouding. De coalitiepartijen zijn zelfs bereid het coalitieakkoord opzij te zetten als er betere voorstellen worden gedaan. Een houding die wij oprecht waarderen. We weten uit ervaring hoe moeilijk dat kan zijn. En hoe moeilijk dat vaak wordt gemaakt.

De coalitiepartijen kunnen op hun beurt van ons een constructieve oppositiehouding verwachten. We zullen toekomstgerichte voorstellen doen, netjes voorzien van een financiële dekking. Direct toepasbare ideeën om Rotterdam socialer, groener en leuker te maken. Een beetje meer wereldstad en een beetje minder Meppel aan de Maas. We zien de open bestuurshouding graag tegemoet!

Advertenties

4 reacties»

  Herman Folkerts wrote @

Hoe kom je nou bij Meppel aan de Maas? Uiteraard is Rotterdam een wereldstad maar het is geen goede zaak om van een minder spectaculaire provinciestad een karikatuur te maken.

  ivanov wrote @

Het spijt me, maar hoe kunt u over betutteling spreken op deze wijze, en wel een vuurwerkverbod prediken omdat er zoveel gewonden vallen.

  Arno Bonte wrote @

@Herman Zie het als een metafoor met een knipoog. Niks ten nadele van Meppel verder.

  Arno Bonte wrote @

@ivanov Ik heb voorgesteld om over te stappen op het Australische model: met oud en nieuw één grote spectaculaire vuurwerkshow organiseren, in plaats van ieder voor zich zijn eigen vuurpijltjes te laten afschieten. Dat vind ik juist heel erg goed passen in een wereldstad als Rotterdam.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: