Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

De ov-chipkaart kan goedkoper

De ov-chipkaart kan goedkoper. Dat zegt de Rotterdamse gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Fractievoorzitter Arno Bonte wil dat de 10 miljoen euro winst die het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET vorig jaar maakte, volledig wordt gestoken in het verlagen van de tarieven.

Het grootste deel van de winst van de RET blijkt terug te leiden op de extra inkomsten door de ov-chipkaart, zo ontdekte Bonte. Met de verkoop van chipkaarten, losse kaartjes en het hogere opstaptarief blijkt de RET veel meer te verdienen dan met de strippenkaart. Zo is de aanschafprijs van de chipkaart € 7,50 en betalen reizigers ééns in de vijf jaar een zelfde bedrag, omdat de ov-chipkaart maar een beperkte tijd geldig is. ‘De RET verdient aan de verkoop van kaarten jaarlijks een half miljoen euro, zonder haar klanten daarvoor ook maar een kilometer te vervoeren’, licht Bonte toe. ‘De verhoging van de prijs van losse kaartjes levert de RET per jaar nog eens een half miljoen euro extra op’.

De meeste winst boekt te RET met het verhoogde opstaptarief. Bij een strippenkaart zijn de kosten van het opstaptarief gelijk aan één strip (50 cent), bij de ov-chipkaart is het opstaptarief verhoogd naar 75 cent. ‘Als je dat verschil vermenigvuldigt met het aantal reizen, levert dat de RET miljoenen euro’s extra op per jaar.’ Bonte verwacht dat de winst van de RET dit jaar nog hoger uit zal pakken dan vorig jaar. Vanaf begin 2009 kan in Rotterdam alleen nog met de ov-chipkaart worden gereisd in de metro, vanaf begin dit jaar is de ov-chipkaart ook het enige betaalmiddel geworden in de bus en de tram. ‘De extra opbrengsten voor de RET zullen naar verwachting dan ook hoger uitpakken’.

De Tweede Kamer sprak onlangs in een motie uit dat de gemiddelde kosten van reizen met de ov-chipkaart niet hoger mogen zijn dan de reiskosten met de strippenkaart. Sinds de invoering van de ov-chipkaart is het echter niet de minister, maar zijn het de vervoersregio’s die de tarieven vaststellen. GroenLinks heeft aan de Stadsregio Rotterdam gevraagd om de winst van de RET te gebruiken om de tarieven van de ov-chipkaart per 1 september 2010 te verlagen. Het opstaptarief zou volgens Bonte verlaagd kunnen worden van 75 cent naar 50 cent, de losse kaartjes van 3,50 naar 1,50 en de aanschaf van een nieuwe chipkaart zou volgens hem bij inlevering van de oude gratis moeten worden. Bonte: ‘De ov-chipkaart mag geen melkkoe zijn. Reizigers hebben recht op een eerlijke prijs voor het openbaar vervoer.’

Advertenties

2 reacties»

  Gerard wrote @

Van harte eens met het gratis kunnen aanschaffen van een nieuwe kaart bij inlevering van een oude. En dan moet het geld dat op een kaart staat ook kostenloos eraf kunnen worden gehaald i.p.v. de huidige regeling waarbij je daarvoor moet betalen. Je kunt immers een kaart niet helemaal “leeg” rijden vanwege het opstaptarief van 4,= bij de RET.
Overigens kan de acceptatie van de OV chipkaart ook worden versoepeld als iedereen z’n laatste paar strippen op de kaart kan laten zetten. Je kunt immers je laatste strippenkaart vaak niet helemaal opmaken…

  Arno Bonte wrote @

@Gerard Goede suggesties! Ik verwerk ze in mijn voorstel aan de Stadsregio!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: