Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

Optimistisch over Paars-plus

De onderhandelingen voor Paars-plus zijn vandaag begonnen. Met dank aan informateur Herman Tjeenk Willink. In zijn eindverslag aan de koningin adviseert hij de vorming van een coalitie tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks als coalitie die het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Ik ben het met hem eens. Na de vier kwakkelkabinetten van Balkenende is het tijd voor een coalitie die de noodzakelijke hervormingen durft op te pakken. Hervorming van de arbeidsmarkt, hervorming van de woningmarkt, hervorming van het belastingstelsel, hervorming van het openbaar bestuur. En Tjeenk Willink voegt daar terecht de hervorming van de politieke cultuur aan toe.

Maar er is nog een reden waarom ik positief ben over paars-plus. Bij hervormen past een optimistische grondhouding. Tjeenk Willink doet in een bijzin in de bijlage van zijn advies een scherpe analyse:

Er is een toenemende tegenstelling tussen mensen die in de veranderende samenleving vooral de kansen zien en mensen die die veranderingen vooral als bedreiging ervaren.

Die analyse is in mijn ogen de belangrijkste basis voor Paars-plus. Er tekent zich een nieuwe politieke waterscheiding af: een tegenstelling tussen de optimisten en de pessimisten. De optimisten, de mensen die vooral de kansen zien in de veranderende samenleving, vind je bij GroenLinks, D66, VVD en (in iets mindere mate) bij de PvdA. En de pessimisten, de mensen die de veranderende samenleving vooral als bedreiging ervaren, vind je bij de PVV, SP, SGP en (in iets mindere mate) bij CDA en ChristenUnie.

Ik denk dat Paars-plus, ondanks grote inhoudelijke verschillen tussen bijvoorbeeld de VVD en GroenLinks, vanwege de gedeelde optimistische grondhouding een succes kan worden. Belangrijkste voorwaarde is dan wel dat VVD en PvdA hun electorale angst voor pessimistische krachten vanuit PVV en SP laten varen.

Advertenties

1 reactie»

  Alicia wrote @

Mooie gedachte.
En ik zie zo snel geen fouten, dus bij deze een virtuele sticker in je schrift 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: