Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

Toch meevaller gemeentefonds: diergaarde Blijdorp gered

De gemeente Rotterdam kan vanaf 2012 toch rekenen op een meevaller uit het gemeentefonds. Dat blijkt uit een brief van Wethouder Jantine Kriens aan de gemeenteraad. Eerder ontkende Kriens in antwoord op vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte nog dat de gemeente uit was gegaan van een te grote korting op het gemeentefonds.

Bonte is blij dat Kriens nu toch toegeeft dat er meer geld te verdelen is. “Het gaat om een meevaller van 30 miljoen per jaar. Dat kan de redding zijn voor diergaarde Blijdorp en het Onderwijsmuseum en biedt weer mogelijkheden voor de ondertunneling van de ’s Gravendijkwal.” Een deel van meevaller wil Bonte gebruiken voor het verzachten van rijksbezuinigingen. “Het kabinet gaat fors bezuinigen op het openbaar vervoer, de wijkaanpak en sociaal beleid. Dat treft ook heel veel mensen in Rotterdam. We kunnen dat als gemeente niet zomaar laten gebeuren.”

De meevaller is veroorzaakt doordat de gemeente is uitgegaan van de cijfers van de landelijke commissie Kalden, die in opdracht van het vorige kabinet bezuinigingsmogelijkheden in kaart bracht. De commissie Kalden adviseerde om 1,7 miljard te korten op het gemeentefonds, maar in werkelijkheid wordt er 1,2 miljard bezuinigd. De meevaller bedraagt dus 0,5 miljard voor alle gemeenten bij elkaar. Rotterdam ontvangt 6 procent uit het gemeentefonds. Vanaf 2012 is de meevaller voor Rotterdam jaarlijks dus 30 miljoen.

Advertenties

1 reactie»

  B.O.O.G. wrote @

Beste Arno,
Voor de overkapping ‘s-Gravendijkwal is dit inderdaad mogelijk goed nieuws. De financiering over lange termijn vraagt een jaarbedrag. Nu kan het College, dat opeens, tegen eerdere beloftes in en zonder duidelijke uitleg NEE begon te zeggen tegen de overkapping, haar belangrijkste argument niet meer gebruiken. B&W stelt: mooi plan, zo willen we het, maar er is geen geld.
Dus wel!
Dan moet de raad wel opletten dat de meevaller niet weer versnipperd wordt over allerlei kleine potjes, maar een paar duidelijke en stevige reserveringen ofwel toekenningen krijgt. Waaronder de overkapping ‘s-Gravendijkwal en Henegouwerlaan. Rotterdam (centrum west) zal u dankbaar zijn. Goede vondst!
afz. bestuur B.O.O.G.,
Bewoners- en Ontwikkelings Organisatie ‘s-Gravendijkwal


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: