Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

Duurzaam mobiliteitsplan Milieudefensie is beter én goedkoper dan asfaltplannen Rijkswaterstaat

De plannen van Rijkswaterstaat om nieuwe wegen rond Rotterdam aan te leggen, zijn weggegooid geld. Dat blijkt uit onderzoek van de gerenomeerde onderzoeksbureaus CE Delft en Goudappel Coffeng. Een alternatief plan van Milieudefensie voor snel openbaar vervoer zorgt volgens de onderzoekers voor 40 procent minder files en kost 100 miljoen minder. Ik vind daarom dat Rotterdam de dure en achterhaalde asfaltplannen van Rijkswaterstaat beter in kan ruilen voor de innovatieve fileplannen van Milieudefensie.

De twee gerenommeerde onderzoeksbureaus hebben de plannen van Rijkswaterstaat voor nieuwe wegen rond Rotterdam helemaal doorgerekend. De aanleg van de A13/16 en de Blankenburgtunnel zijn volgens hen niet effectief om files op te lossen. De 2,2 miljard euro die daarvoor op de plank ligt kan beter geïnvesteerd worden in trein, lightrail, metro en een netwerk van fietssnelwegen, zoals in het plan van Milieudefensie ‘Bouwen aan een Groene Metropool’. In combinatie met de invoering van een kilometerheffing leidt dat tot veertig procent minder files.

Uit de onderzoeken blijkt dat Rijkswaterstaat maar in één richting kan denken, en dat is zo veel mogelijk nieuw asfalt uitrollen. Niet zo gek, want Rijkswaterstaat maakt zichzelf natuurlijk niet graag overbodig. Ik ben blij dat nu inzichtelijk is gemaakt dat alternatieven voor nieuwe wegen veel beter én goedkoper zijn. Met snel openbaar vervoer in plaats van nieuwe wegen spaar je de groene gebieden rond Rotterdam, zorg je voor schonere lucht en los je bovendien veel meer files op.

Steun voor duurzame mobiliteitsoplossingen kwam er onlangs ook uit onverdachte hoek: van het Havenbedrijf en de ANWB. Het Havenbedrijf pleitte twee weken geleden voor een spitsheffing op de Rotterdamse wegen. De ANWB kwam in diezelfde week met een plan voor snel openbaar vervoer in combinatie met P+R-terreinen buiten de stad. Zelfs de meest verstokte asfaltfundamentalisten zullen nu toch moeten erkennen dat openbaar vervoer en een kilometerheffing betere filebestrijders zijn dan nieuwe snelwegen.

Advertenties

1 reactie»

  Frank belzer wrote @

Ha Arno,

Ik las dat je a.s. donderdag bij de DCMR komt. Helaas ben ik dan verhinderd, maar aldus kwam ik wel op je site terecht. Ik las veel interessante ideeën, ga door wat dat betreft, maar reageren wil ik op wat jij noemt ‘de asfaltfundamentalist’.
Ik denk dat het leeuwendeel van de automobilisten daaronder valt.
Als automobilist betaal je heel erg veel en hoop je daar ook iets voor terug te krijgen. Nieuwe wegen om bijvoorbeeld niet in de file te staan.
Als het geld wat de automobilist betaald gebruikt wordt om een hogere kwaliteit openbaar vervoer te realiseren, waar diezelfde automobolist vervolgens weer voor moet betalen om erin te mogen, dan denk ik niet dat je daar de handen voor op elkaar krijgt. Althans, niet bij de meeste automobilisten en dat zijn uiteraard heel veel potentiële kiezers, die nodig zijn om alle andere mooie plannen te realiseren.
Ik denk dat er maar een echte ‘gezonde’ oplossing is en dat is naast het realiseren van hoogwaardig openbaarvervoer om dit ook gratis te maken. De meest verstokte autmobilist zal ook naar zijn portemonnaie kijken.
En, meer betalen voor de auto zal beter geaccepteerd worden, als je er ook iets voor terugkrijgt. Bij dit idee dus gratis openbaarvervoer.
Daarnaast lijkt het me dat dit ook nog een forse besparing op de gezondheidszorg kan opleveren.

Wat dit betreft nog een idee om misschien iets mee te doen.
Het zou interessant zijn om te weten hoeveel mensen er gezondheidsklachten hebben gekregen door vuile lucht. Hoeveel meer patienten hebben er in ziekenhuizen gelegen met luchtwegproblemen, hoeveel kosten zijn daarvoor gemaakt en hoeveel medicijnen zijn daarvoor gebruikt.
Als je inzichtelijk kan maken hoeveel kosten er verbonden zijn aan vuile lucht, heb je misschien een doorslaggevens argument in handen.

Met vriendelijke groeten,

Frank Belzer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: