Arno Bonte

Raadslid GroenLinks Rotterdam

Tweederde Nederlanders voor vuurwerkverbod

Tweederde van de Nederlanders is voor een verbod op consumentenvuurwerk. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag). Uit het onderzoek blijkt ook dat driekwart van de Nederlanders vuurwerk ziet als bron van overlast.

Op de vraag ‘bent u voor een verbod op vuurwerk voor particulieren?’ antwoordde 64 procent bevestigend, 33 procent is het daar niet mee eens. Van de voorstanders van een vuurwerkverbod wil tweederde dat er dan wel professionele vuurwerkshows worden georganiseerd. Opvallend is dat er bij de kiezers van alle partijen een meerderheid voor een vuurwerkverbod is. GroenLinks scoort met 78 procent voorstanders het hoogst, regeringspartijen CDA en VVD scoren het laagst, maar ook daar is er met 57 procent een ruime meerderheid voor een verbod.

Bonte en Rietveld zien de uitkomsten van het onderzoek als steun in de rug voor hun lobby om bij de jaarwisseling alleen nog professionele vuurwerkshows toe te staan. In 2009 verzamelden ze 65.000 handtekeningen voor een burgerinitiatief voor een verbod op consumentenvuurwerk. ‘Mensen zijn de overlast en ongelukken meer dan zat. De overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat Oud en Nieuw weer een feestje wordt’.

De raadsleden dringen er bij de landelijke politiek op aan om ‘het taboe op het vuurwerkverbod’ te doorbreken. “De houdbaarheidsdatum van de Nederlandse vuurwerktraditie is verlopen. Het is hoog tijd dat die traditie wordt gemoderniseerd.” Ze hebben minister Opstelten gevraagd om gemeenten in ieder geval zelf de mogelijkheid te geven een plaatselijk verbod op het afsteken van vuurwerk in te kunnen stellen.

Uit het onderzoek blijkt volgens Bonte en Rietveld dat een verbod op consumentenvuurwerk goed te handhaven is: 93 procent van de Nederlanders geeft aan zich daaraan te zullen houden, slechts 7 procent zou toch aan vuurwerk proberen te komen en dat afsteken. Van de ondervraagden zegt 22 procent een professionele vuurwerkshow te gaan bezoeken, als die met Oud en Nieuw in hun gemeente wordt georganiseerd.

Advertenties

40 reacties»

  klaasje wrote @

Wc Eend?

  neus wrote @

ben je niet goed,en je hebt wilders zijn kapsel nageaapt.

  fernan wrote @

Levenloze kneus dat je bent.ga lekker bij je mama huilie doen.

  Tim wrote @

Succes met je strijd, maar ik vind het weer het zoveelste bewijs van de vertrutting van onze samenleving….

En dan krijgen we overal in het land vuurwerkshows, dan kunnen we allemaal lekker bezopen op de fiets of auto (er controleert toch geen hond) naar een plein in een stad naar vuurwerk kijken….

De verkoop van het illegaal vuurwerk zal gigantische vormen aannemen, de handel zal fors toenemen, de zwaarte van het vuurwerk ook. Minder slachtoffers? Dat is nog maar zeer de vraag…..

  neus wrote @

en doe trouwens eens wat nuttigs man,ipv onder je eigen “groenlinks” volk
te gaan stoken over vuurwerk wat gewoon een traditie hier is!zo’n beetje de enige die wij hier nog over hebben.

NL wordt steeds verotter en dat komt niet door het vw maar door boomknuffelaars zoals jij die de echte problemen niet durven aan te pakken en je kop ervoor weg te draaien.

BAH..

  Erwin wrote @

Doe wat aan het illegale vuurwerk, dat is de boosdoener van alles, met het nederlandse VW kan je echt geen verkeersbord vernielen ed. Ik vind het vreemd dat er gekozen wordt voor de weg met de minste weerstand en een Poll die niet representatief is. En verder staat Nederland (Europa) in het brand, ga je aub daar druk om maken.

  fireworks4life wrote @

Blijf met je handen van onze traditie af!
Leef en laat leven!!!

Pak de raddraaiers aan, niet de mensen die gewoon willen genieten van een mooi stukje vuurwerk, op 1 !!! dag in het jaar!

  I love fireworks wrote @

Je loopt al wat jaren te schreeuwen om een vuurwerkverbod. Maar kom dan ook met de oplossing. Want een vuurwerkverbod lost niks op maar maakt het alleen nog maar erger. Heb jezelf wel het besef wat de gevolgen van een vuurwerkverbod kunnen zijn? En of het organiseren van vuurwerkshows wel haalbaar is?

Iedereen loopt maar wat te roepen, maar denkt niet na over de gevolgen. Beetje jammer. Een mening heeft iedereen altijd snel klaar maar de oplossing niet.

  Jos wrote @

geachte heer Bonte,

u heeft het weer voor elkaar om in het nieuws te komen. Dit keer met een onderzoek waarvan menigeen zich afvraagt in hoeverre die niet gemanipuleerd is.

het is jammer dat u en uw metgezellen zich zo geobsedeerd voelen door vuurwerk. Het is jammer dat u (noch uw collega medestanders) zich niet enigszins verdiepen in de problematiek. Zeggen dat alles de schuld is van vuurwerk is nogal kortzichtig. er ligt nogal wat andere problematiek ten oorzaak aan de overlast. Voorts treft u met een verbod de burgers die er wel een gezellig en veilig feestje van maken. de Jan en Anja’s die een klein pakketje afsteken voor hun kinderen.

uw alternatief (een centrale show) is leuk verzonnen maar nogal naïef. Wederom een voorbeeld van populistisch geraaskal ipv gedogen onderzoek. Het is jammer dat u in de media steeds alle ruimte krijgt voor uw hoofdzakelijk op fictie gerichte verhalen, terwijl de tegenpartij, die met geduchte tegenargumenten kan komen, de mond gesnoerd word in het kader “dat heeft geen nieuwswaarde”.

mijn inziens wordt hier dan ook een oneerlijke strijd gestreden.

ik hoop dat u met uw gedreven inzet ook eens gaat richten op pijlers in de maatschappij die er werkelijk toe doen.

met vriendelijke groet.

  F van Leeuwen. wrote @

Iets van 31 raadsleden ondersteunen de brief richting opstelten. Dat is een lachwekkend laag aantal. Jammer dat dit niet met grote letters in de krant staat zoals dit gemanipuleerde peilinkje. Maar wel bekend bij de mensen die beslissen. Succes….

  jaap wrote @

Ik zou u willen vragen dit achtelijke plan eens een keer te laten varen en met een oplossing te komen (consumenten
afsteekplaatsen bijvoorbeel)

  Ruud wrote @

Beste Arno,
kan je je niet bezig gaan houden met nuttige zaken? Je zit in de gemeenteraad van Rotterdam: hou je dan ook daar mee bezig. Ik denk dat we op dit moment wel andere, belangrijkere, zaken aan ons hoofd hebben dan vuurwerk. Denk eens na over wat het kostenplaatje van dit onderzoek en had je daar niet iets nuttigers mee kunnen doen?

  Jos wrote @

Weet niet hoe dhr. Bonte en Rietveld een onderzoek doen. Maar een beetje kenner weet dat een onderzoek die voor maatschappelijk belang wordt ingesteld en miljoenen mensen dus aan gaat, niet bepaald kan worden door zo’n kleinschalig onderzoek.

  Gert wrote @

Wat een drama zeg. Heb je nou echt niets beters te doen?
Handen A.U.B. af van onze tradities.
Huur op 31 December maar een vuurwerkvrije bungalow of zo. Kom op zeg die ene keer per jaar wil je die ons ook nog afnemen. :((

  moordenaar wrote @

bonte ik hoop dat je een ongenezelijke vorm van KANKER krijgt en dat je een zo’n verschrikkelijke lijdensweg krijgt door die kanker dat je zo’n helse pijnen zult voelen, dat je letterlijk van de pijn zult doodgaan.
Oja en dat je na je dood, voor eeuwig mag branden in de HEL!
Dat hoop ik voor je!
En datzelfde hoop ik ook voor je collega rietveld!
Wat denk je van de mensen die hier hun brood mee verdienen, die komen door jou domme en achterlijke aktie op straat te staan!
Of zijn er nog niet genoeg werklozen?
Achterlijke domme KANKERMONGOOL!

  Gert wrote @

@ moordenaar. (de naam alleen al) Als we gaan beginnen met dit soort reacties. Dan kunnen we beter stoppen. Dit slaat echt helemaal nergens op.
Jij bent dus 1 van die figuren die het voor de echte vuurwerkliefhebber verpest.

  opstelten wrote @

Nou die vent kan beter verongelukken!

  frikandel speciaal wrote @

Ik kan me de reactie van moordenaar (en opstelten) wel begrijpen, hoewel het wel grof is.
Maar eigenlijk roept die vent dat soort uitspraken gewoon over zichzelf af.
Want wees eerlijk, hij loopt elk jaar te mierenneuken over onze hobby en ik ben dat gezeik ook meer dan zat, op z’n zachts gezegd!
Als hij wat aan het milieu wil doen, laat die eerst maar eens bij zichzelf beginnen met al die vervuilende industrie en dat is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar.
Vuurwerk is in Nederland al verboden, behalve op 31 december van 10:00u s’ochtends tot 2:00u s’nachts 1 januari, dus 16 uur mag je stoken, 16 uur geldt dat verbod er niet.
Bij een verbod ook op die uren, krijg je grote opstand, nog meer zelfmaak, en bij een evenement is de kans groot dat iemand met een dronken kop zomaar een lawinepijl of een zelfmaak projectiel in de menigte gooit, met alle vrezelijke gevolgen vandien.
Bovendien heb je nu al dat jongelui op een vuurwerkdemo het nodig vinden zelf hun vuurwerk af te steken en dat zomaar bij een ander neer te gooien.
Je schrikt je rot als je daar niet op verdacht bent, laat staan wat er kan gebeuren als het helemaal ui de hand gaat lopen.
Wees eerlijk deze vent weet van niks en bovendien is het ook nog maar een snotneus die denkt dat ie de dienst uit kan maken!

  F van Leeuwen wrote @

Moordenaar: Zoek psychische hulp want dit is echt de meest zielige reactie welke ik ooit ergens ben tegengekomen. Schofterig, een ander woord heb ik er niet voor. Je hebt het IQ van een rotte aardappel. Echte vuurwerkliefhebbers hebben meer voor jou te vrezen dan voor Arno Bonte.

  Joris wrote @

Wanneer kom je nu eens met keiharde feiten? Jouw basis van het vuurwerkverbod rammelt uit elkaar van de onwaarheden. Ik zeg het niet graag, ik hou mijn reacties altijd netjes, maar je bent niets meer dan een ordinaire leugenaar! Het is te triest voor woorden dat iemand als jij fractievoorzitter is, iemand met zo’n functie moet betrouwbaar zijn en met feiten komen, ipv onwaarheden. Als je eerlijk tegenover jezelf bent, stap op, en stop met dat gezemel over een vuurwerkverbod.

  Tim wrote @

frikandel speciaal, moordenaar en anderen, wat een verschrikkelijke reacties. Heel erg. Spijtig te zien dat zo’n discussie wordt verziekt door jullie soort. (type: randdebiel)

  Jos wrote @

Mensen, ondanks dat je het ergens niet mee eens bent, kan je dan alsjeblieft normaal reageren ipv mensen voor van alles en nog wat uit te schelden? daarmee verlaag je jezelf alleen maar.

geen wonder dat de normen en waarden verwaarloosd worden met zulke uitingen. sjonge jonge..

  vuurwerkfan wrote @

Blijf gvd van onze traditie af
Laat ons die ene dag in het jaar afsteken.
Als je inplaats van een algeheel vuurwerkverbod gewoon vuurwerk vrije zone`s maakt bij bejaarden huizen zijn die oudjes ook weeer tevreden en kunnen wij lekker knallen.

  moordenaar wrote @

Even een reactie naar F van Leeuwen:
Ik laat me niet beledigen, met je psychische hulp.
Heb je wel eens naar je zelf gekeken, klootzak! En mij te vergelijken met een rotte aardappel!!
Kijk eerst eens naar jezelf. Oja, ik vind dat ze jou in de brand moeten steken!
Actie is reactie!

  Erwin wrote @

@moordenaar zoek hulp of een woordenboek waar je betere woorden kunt vinden waar je hetzelfde mee wil aangeven.

  peter wrote @

wat een dom iets van zo’ n linkse zooi om vuurwerk te willen gebieden en dan ook al een paar jaar achter elkaar proberen HET LUKT TOCH BIDT MENSEN BLIJVEN TOCH VUURWERK KOPEN DESNOODS IN HET BUITENLAND

  Havenmeester wrote @

Wat een zielig persoon zeg. Ben je vroeger een keer van een rotje geschrokken en probeer je nu je gram te halen. Je verhalen zitten vol leugens. Stemmingmakerij daar ben je goed in!

  mike wrote @

Een niet ruim doordachte kreet van Arno Bonte, over het vuurwerkverbod.
Een vuurwerkverbod zou nog veel meer narigheid met zich meebrengen dan de vernielingen die er zijn. Nederland staat hoog op de lijst met het aantal werklozen, wat dacht je van het aantal werklozen dat verder zal stijgen als er een vuurwerkverbod komt….
Er zijn best wel veel mensen in Nederland werkzaam in die branche en zij komen allemaal op straat te staan.
Wat verder te denken van de veeeeele winkeltjes die leven van een jaar vuurwerkverkoop (daarvan bijv de huur betalen, etc etc). Die winkeltjes kunnen de deuren ook sluiten; en dat juist in tijden waar dit al zo extreem is!
Een verbod op vuurwerk gaat volledig averechts werken:
Wat te denken van bijvoorbeeld; Bewust meer vernielingen doordat de handel van illegale vuurwerk met misschien wel 500% toeneemt. (liefhebbers kopen toch hoe dan ook vuurwerk).

Verder schaam ik me als medeliefhebber gigantisch van veel van de personen hierboven. Laat mensen aub in hun waarde.

Ik respecteer de mening van Arno Bonte; maar vind de mening totaal niet aan de orde zoals reeds beschreven door mij.

  Wim wrote @

????????????????
Welk onderzoek buro hebt u gehad?
Geschreven door redactie

maandag 16 januari 2012 18:12

Volgens een onafhankelijk openbaar onderzoek, gehouden onder 510 ondervraagden via opiniewebsite Onderzoekdoen.nl, wil vrijwel niemand een vuurwerkverbod in Nederland. Het afsteken van consumentenvuurwerk met oudjaar wordt door 95,9% aangemerkt als een traditie die in ere moet worden gehouden. Onaangepast gedrag wordt daarbij aangekaart als grootste oorzaak van overlastproblemen voor en rond de jaarwisseling. Deze problemen verdienen een strenge aanpak, vind 69,1% van de ondervraagden. Letsel door vuurwerk ontstaat volgens 74% voornamelijk door onoordeelkundig gebruik. 73,8% vind dat mensen die vuurwerk afsteken geen alcohol of drugs zouden moeten gebruiken en ruim 60% vind dat de rommel na oudjaar, net als bij ieder ander feest, door de mensen zelf opgeruimd hoort te worden.

Een compleet overzicht van de onderzoeksresultaten, gehouden in week 3, 2012 via http://www.onderzoekdoen.nl:

Welke soort overlast heeft u ervaren in de periode voor oudjaar? (meerkeuzevraag, meerdere antwoorden mogelijk).
•Geluidsoverlast (knallen) 21.2%
•Vernielingen 35.8%
•Gevaarlijk gebruik 24.8%
•Rommel op straat 18.2%

In welke mate heeft u zich hier druk om gemaakt? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Zeer hoge mate 13.1%
•In redelijk hoge mate 9.7%
•Enigszins 11.6%
•Valt wel mee 16.6%
•Niet 48.9% (206/421)

Wat heeft u ondernomen om de overlast aan te pakken? (meerkeuzevraag, meerdere antwoorden mogelijk).
•Ik heb de betrokken personen er op aangesproken 24.9%
•Ik heb de politie ingeschakeld 2.7%
•Ik heb het probleem gedeeld met mede buurtbewoners 6.1%
•Ik heb er niets aan gedaan 66.3%

Welke van onderstaande oorzaken voor het overlast zou u aanwijzen als de primaire? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•De betrekkelijk grote mate van beschikbaarheid van zwaar illegaal vuurwerk 28.5%
•Het onaangepaste gedrag van bepaalde mensen in onze maatschappij 67%
•Gebrekkige handhaving door politie of justitie 4.5%

Welk soort vuurwerk zorgt naar uw mening voor de meeste overlast? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Illegaal vuurwerk 54.9%
•Nederlands goedgekeurd vuurwerk 1.2%
•Beide soorten 7.4%
•Geen van beide 36.6%

Wat vind u van de rol van consumentenvuurwerk met oudjaar? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Dit hoort er beslist bij. 95.9%
•Prima, maar de het zou goed zijn om speciale plekken aan te wijzen waar het mag 0.7%
•Doe mij maar een centrale show waar we met de hele stad heen kunnen om 12 uur 2.9%
•Vuurwerk mag van mij compleet geschrapt worden 0.5%

Welke oorzaak is naar uw mening de belangrijkste als gekeken wordt naar de letselgevallen met vuurwerk? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Onoordeelkundig gebruik (stunten, niet de gebruiksaanwijzing volgen) 74%
•Onvoorspelbaar gedrag van vuurwerk 1%
•Onvoorspelbaar gedrag van mensen 17%
•Gebruik van illegaal vuurwerk 8%

Vind u dat vuurwerk en alcohol of drugs goed samen gaan? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Ja, moet gewoon kunnen. 3.9%
•Ja, zolang het met mate gebeurd. 22.3%
•Nee, dat gaat niet samen 73.8%

Welk aspect verdient het meeste aandacht als het gaat om de verbetering van de vuurwerktraditie met oudjaar? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Het gedrag van de overlastgevers moet strenger aangepakt worden 69.1%
•De hoeveelheid vuurwerk moet omlaag 1.2%
•Er moet betere voorlichting komen voor een veilig gebruik 19.5%
•Illegaal vuurwerk moet nog omvangrijker worden aangepakt 10.1%

Vuurwerkafval, hoe doen we dit netjes? (meerkeuzevraag, max. één antwoord).
•Als iedereen zijn eigen straatje schoonveegt is er niets aan de hand 60.2%
•Samen opruimen, dat hoort erbij 36.4%
•Laat de gemeente dit maar opruimen. 3.4%

Duidelijk is dat u selectief bent geweest met uw opdracht!!
Ik mag aannemen dat de pers dit ook opppakt.
Gr Wim

  Joris wrote @

@Wim, de pers zal dit niet snel oppakken, wellicht kan je ze zelf informeren? Ondanks dat dit een pagina van de heer Bonte is, zal hij hier zelf niet reageren, omdat deze man zijn ogen sluit voor alles wat tegen zijn geliefde vuurwerkverbod is. De heer Bonte komt met leugens over vuurwerkgebruik in diverse landen, als je hem moet geloven is Nederland de enige zonder een vuurwerkverbod, wat totale onzin is. De heer Bonte zal hier niet op reageren.
Alle schade die is ontstaan met oud en nieuw is volgens de heer Bonte te wijten aan vuurwerk. Hij zal nog van een koude kermis thuis komen na het eerste vuurwerkloze oud en nieuw. Helaas voor de liefhebbers van het vuurwerk heeft de heer Bonte het vertrouwen van diverse instanties voor zich weten te winnen, waardoor zijn leugens ongeneerd overal gewoon gebruikt worden zonder enige controle op de waarheid van de diverse instanties. Als er een vuurwerkverbod zou komen, zou ik er vrede mee hebben als dat gebeurt op basis van feiten, en niet op basis van leugens van de heer Bonte. Ik kan me ook niet voorstellen dat hij er zelf trots op zou zijn, je doel bereiken door middel van leugens.

  een ex zeeuw wrote @

Hier een quote van een gecertificeerde pyrotechnicus

Ik ben zelf zoals het door de burgemeesters genoemd word een professional met certificering en diploma om alles op het gebied van vuurwerk, theater en pyrotechnische speciale effecten te doen in Films en open lucht. Met andere woorden ik ben iemand die wel weet waar hij over praat denk ik zelf.

Het idee om vuurwerk centraal te organiseren door de gemeente zelf is niet mogelijk en gewoon een onwijs dom idee. Er zijn in Nederland +- 120 mensen die volgens de wet vuurwerk mogen bedrijven terwijl er bijna 500 gemeenten zijn. Dit betekend dat ( mits iedereen beschikbaar is en ik heb bij mijn rondgevraagd onder ongeveer 30 professionals en ik heb 3 mensen bereid gevonden de rest viert dit liever met familie en vrienden in plaats van te werken.) er alleen in de allergrootste steden een show gegeven kan worden en alle dorpen en kleienere gemeenten afvallen. Dit resulteerd in een opeenhoping van mensen die naar de steden trekken al dronken en onder andere invloeden en dan krijg je hetzelfde als in Den Haag jaren geleden en met andere bijvoorbeeld Oranje voetbal evenementen namelijk geweld!

Het idee om er dan voor te zorgen dat er meer mensen zijn die “even dat diploma halen is helemaal levensgevaarlijk”. Ik mag volgens de wet zelf het hele jaar door zoals het hier genoemd word zwaar en zeer zwaar vuurwerk inporteren en afschieten. Dit varieerd van Rollen tot Mortierbommen zo groot als meloenen als ik dat wil. Alles kan ik aanvragen voor show en evenementen. Mensen die dit werk willen doen zijn in 90% van de gevallen jonger dan 23 jaar en een enkeling waaronder ikzelf zijn ouder en hebben ook meer verantwoordingsgevoel en educatie. Stel je voor dat men cusussen gaan geven dat er ineens 400 jochies bijkomen met onze bevoegdheden wat er dan allemaal wel niet in de illegale handel gaat komen en hoe gevaarlijk dat het dan gaat worden. Dan blijft het niet bij een paar handen en een paar ogen per jaar.

Ik stel voor als expert om vuurpijlen te verbieden. Deze zorgen in 80% van de gevallen met letsel en daarom gebruiken wij tijdens shows al jaren geen vuurpijlen meer! Tevens is er altijd sprake van alcohol in het spel.

En laten we wel wezen er gebeuren dagelijks in het verkeer en ieder weekend op de voetbalvelden en bij iedere koninginnedag en een weekendje carnaval meer ongelukken en zwaardere ongelukken dan 70 miljoen aan consumenten vuurwerk en meer dan 3 miljoen ! mensen die ermee bezig zijn!

  Wim wrote @

Nederland telt 6500 dorpen en steden.!!
Er zijn hooguit dus maar 35 mensen die dit mogen afsteken!!!
Ik ga in ieder geval niet naar een ander dorp, mogelijk dus een reden om het maar illigaal op te zoeken, of over de grens gaan hier in Duitsland!! dit werk je dus in de hand.

  Havenmeester wrote @

Net op de radio: minder vuurwerkschade en 5% minder slachtoffers met Oud & Nieuw. Kijk dit zijn harde feiten. Jij suggereert alleen maar. Zulke cijfers zal je niet vermelden.

  Joris wrote @

Toch jammer dat er onder het kopje “nieuws op internet” niet de berichten verschijnen over het al jaren daelende aantal slachtoffers, en het stijgende aantal slachtoffers van alcohol.
Het is wel logisch ook, stel je voor dat je naar voren komt als leugenaar…
Wat wordt je volgende doel meneer Bonte? Een alcoholvebod?

  Leo303 wrote @

Wat een ondoordachte hetze… om ziek van te worden. Een algeheel verbod is om een aantal redenen totaal zinloos; 1- Omringende landen verkopen het al sinds jaar en dag, dus de liefhebbers kopen hun vuurwerk toch wel. 2- De vraag naar illegaal vuurwerk zal toenemen, er is jaarlijks al zoveel van in omloop en dat wordt alleen maar meer. Fijn, nog meer van dat zware ongecontroleerde spul in handen van onkundige mensen. Is dat wat we willen? 3- De alternatieven zijn niet voldoende: bijvoorbeeld gemeentelijke shows. Dhr. Atsma heeft het u reeds voorgerekend afgelopen maand: 400 gemeenten, kosten per show minimaal 10.000 Euro maakt in totaal al gauw 4 miljoen, dat overstijgt ruim alle kosten van de huidige jaarwisselingen. Bovendien telt ons land niet meer dan 150 gecertificeerde pyrotechnici, waardoor het simpelweg onmogelijk is overal tegelijkertijd shows aan te bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar de reacties op genoemde 3 punten. Mvg.

  Joris wrote @

Arno, als je nu een echte vent bent, doe je net als Cohen. Trek je conclusie en stap op. Het vuurwerkverbod komt er weer niet, er wordt door het kabinet openlijk getwijfeld aan de “no ties” peiling, en nog veel belangrijker: er word wederom bevestigt dat je cijfers weer niet kloppen, en dat je alles bij elkaar staat te liegen. Een politicus zou betrouwbaar moeten zijn, en niet zijn ogen moeten sluiten voor de waarheid, en dat verweren met leugens. Dus als je een echte eerlijke vent bent…

  roel wrote @

Ze zijn er weer, de partijprogramma’s en de congressen. Wat hebben we gelachen om Wilders en zijn krankzinnige plannen. Bye bye windmolens. Welja. Maar te midden van al dat psychotische geweld zou je bijna vergeten dat Wilders niet het alleenrecht op idiote plannen heeft. Sinds mijn achttiende verjaardag ben ik een zwevende kiezer. Groen Links heb ik altijd, misschien wat ongefundeerd, een sympathieke partij voor moeders en buurmeisjes gevonden. En afgelopen maanden dacht ik er zelfs over om op Jolande Sap te stemmen, ondank het Dibi-debacle en de beruchte stekkerdoos.

Tot vorige week. Tot het partijcongres. Waar de leden een amendement aannamen, ingediend door Groen Links Rotterdam, dat de vuurwerktraditie moet gaan moderniseren.

De cijfers liegen er niet om. Of eigenlijk wel. Ze zijn op zijn minst verwarrend. Volgens Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam en het onderzoekbureau No Ties –dat in zijn opdracht dit onderzoek gedaan heeft – is 64 procent van de Nederlanders voor een particulier vuurwerkverbod, waarvan tweederde wil dat er dan wel een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd.

” In 2001 heb ik voor het laatst vuurwerk afgestoken en zelfs toen vond ik het niet bijzonder leuk. En toch is het vuurwerkverbod een reden, nee de reden, om niet op GroenLinks te stemmen. “

Op Rijksoverheid.nl staat dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2008 eenzelfde enquête heeft uitgevoerd. Daar is 5 procent voor een algemeen vuurwerkverbod. Over professionele shows wordt niets gezegd. Het zegt op zijn minst hoe suggestief statistiek kan zijn.

Maar kom, het is midden zomer. We zijn nog maanden verwijderd van Oud&Nieuw. Zo’n piepklein puntje in een overvol programma. Is dat nou zo erg? Ja dat is heel erg.

In 2001 heb ik voor het laatst vuurwerk afgestoken en zelfs toen vond ik het niet bijzonder leuk. En toch is het vuurwerkverbod een reden, nee de reden, om niet op GroenLinks te stemmen. Het wijst namelijk op twee fundamentele ideeën die de leden van GroenLinks hebben over onze samenleving.

” Net zoals dat een mening vaak al kwetsend is omdat iemand het kwetsend noemt, is een volksfeest blijkbaar overlast omdat de leden van Groen Links het overlast noemen. “

Ten eerste: het idee dat ergens last van hebben hetzelfde is als overlast. In de gemeente Amsterdam wordt dit idee al jaren tot uitvoer gebracht. Van een verbod op staand drinken bij de terrassen tot het verhuizen van zo’n vervelend Jordaanfestival in de Jordaan. Net zoals dat een mening vaak al kwetsend is omdat iemand het kwetsend noemt, is een volksfeest blijkbaar overlast omdat de leden van Groen Links het overlast noemen. Einde verhaal. Verbieden die zooi. We leven in steden, dicht op elkaar. Ik heb elke dag wel ergens last van, zonder het te willen verbieden.

Persoonlijk heb ik nooit last gehad van vuurwerk. Maar dat is flauw. Laten we daarom de persoonlijke ervaring van een vóórstander van het verbod erbij halen. Maarten van der Werf beargumenteerde in een column op Joop.nl van 2 januari aan de hand van vier waargebeurde momenten in zijn leven waarom vuurwerk verboden moet worden.

Komen ze alle vier:
1. Erg schrikken.
2. Een harde knal.
3. Nog een keer erg schrikken.
4. Een bijna kapotte ruit.
Jazeker: een bijna kapotte ruit. Wat, voor zover ik begrijp, precies het zelfde is als een helemaal niet kapotte ruit. Dit in een persoonlijke column die moet beargumenteren waarom vuurwerk ondraaglijke overlast veroorzaakt en verboden moet worden.

” De grootste groep mensen steekt verantwoordelijk vuurwerk af. Maar Darwins’ finest Jeffrey met shit for brains schiet zijn hand eraf en ineens moet het voor iedereen verboden worden. ”

Weet u waar mensen nog meer last van hebben? Koninginnedag. Carnaval. Mijn verjaardag. En de miljoenenschade die al deze overlast veroorzaakt? Het is een feestje beste leden van GroenLinks. Het mag vies worden. Het onderzoek van Arno Bonte geeft aan dat zeven procent van de Nederlanders door zal gaan met vuurwerk afsteken, ook na een verbod. Het lijkt me dat die de kapotte bushokjes sowieso wel voor hun rekenen blijven nemen.

Ten tweede: ‘Maar de slachtoffers dan!’ Hier zit het venijn van Groen Links. Het idee dat werkelijk de allerdomste medespelers van de samenleving de maat bepalen. Honderd strijkers in een tennisbal. Geen goed idee. Weet ik prima. Bushokjes opblazen. Ook niet.

” de leden van GroenLinks vormen een betuttelende trutpartij op zijn best. En een wereldvreemde oud-linkse verbodvereniging op z’n ergst. “

Ik weiger te stemmen op een partij die vindt dat we should dumb it down. De grootste groep mensen steekt verantwoordelijk vuurwerk af. Maar Darwins’ finest Jeffrey met shit for brains schiet zijn hand eraf en ineens moet het voor iedereen verboden worden. Een angstaanjagende implicatie. Ik ken iemand die altijd zijn vingers openhaalt aan de verpakking van tandenborstels.

We hebben gelachen om Wilders deze week, jazeker. Met zijn Michiel de Ruyter-retoriek en zijn ronduit onuitvoerbare flauwekulplannen. Maar de leden van Groen Links vormen een betuttelende trutpartij op zijn best. En een wereldvreemde oud-linkse verbodvereniging op z’n ergst. Al mag ik het eens zijn met alle andere punten in het nieuwe partijprogramma. Het vuurwerkverbod is een reden, nee de reden, om niet op Groen Links te stemmen. Dan liever de lucht in. Bam.

Willem Bosch is scenarioschrijver en —PFFIIIIEEW PANG PANG PANG PANG. KABAM. KABAM. TATATATATATATATA. PANG.

  carolboos wrote @

triest zeg iets waar vele mensen ieder jaar weer naar uitkijken te willen afschaffen! Je gaat toch niet midden in de nacht met je hele gezin+gasten naar een georganieerde vuurkwerkshow, met een slok op ook nog! Zijn er geen dringender zaken die aandacht nodig hebben, zoals bv. allerlei wegen die misschien gewoon aangelegd gaan worden omdat dat te moeilijk is om iets tegen te doen

  Anja wrote @

Ik ben voor het verbod,
Wat zijn mensen toch egoïstisch en hypocriet
Hun eigen huisdieren zijn alles voor ze en die worden beschermd, maar dan zelf na buiten gaan om 12 uur en binnen 1 minuut het hele milieu belasten en de wilde dieren de dood injagen,de vogels vliegen met duizenden de lucht in en blijven er uren hangen,als je een echte dierenliefhebber bent doe je de wilde dieren dit ook niet aan,helaas beseffen dit soort mensen niet wat ze aanrichten, en hebben ze op dit moment van hun eigen genot schijt aan de natuur,dit heeft niks met traditie te maken! Ik vind tradities moeten blijven zolang er geen dieren,wilde dieren onder moeten lijden op een verschrikkelijke manier wat veel mensen niet willen weten maar zich er wel bewust schuldig aan maken.
Dan ben je gewoon door en door slecht!
Ik zeg karma!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s